Tidligere Guide hos Green Dog Svalbard

Livet på Svalbard og Green Dog

Jeg sluttet på kontorjobben for lenge siden. Men mens jeg reiste rundt i Alaska, jeg ble forelsket i sledehunder, og jeg visste hva jeg skulle gjøre. Jeg fant en jobb i Canadian Rockies og begynte å lære om sledekjørsel. Etter noen uker var jeg sikker på at jeg ville lære mer om hunder og den livsstilen, så jeg søkte jobb på Greendog Svalbard. Helt fra starten var jeg super spendt fordi bildene, videoene og anmeldelsene viste at selskapet var veldig bra.

Jeg kom til Svalbard i begynnelsen av desember, med to måneder med mørke foran meg, 30 fantastiske hunder som var mine og noe nytt å lære hver dag. Det var tøft, men «no guts, no glory» ikke sant? De neste månedene vil jeg beskrive som den mest fantastiske reisen i livet mitt. 12 timer om dagen utenfor i -20, i ishavsarktisk isbjørnland, din egen kennel med 30 hunder som du er fullt ansvarlig for og den mest fantastiske naturen rundt deg. Vi drar ut i fullstendig mørke hver dag, men veldig ofte lyser nordlyset opp himmelen. Det er som en ren arktisk drøm, og følelsen av eventyr er virkelig overveldende. Livet fløy forbi og solen kom sakte tilbake til Arktis. Jeg har reist de siste 7 årene, og selv om jeg har reist i rundt 50 land, må jeg si at februar / mars på Svalbard er noe av det mest utrolige jeg noen gang har opplevd! Så fantastisk! Dagene gikk raskt og nå har det gått nesten 2 år og jeg er glad og stolt over å være en del av selskapet Greendog.

For oss er det ikke bare en jobb å skape opplevelser som blir igjen hos kundene våre resten av livet, det er en livsstil og en ren lidenskap.

En dag som Green Dog guide

De fleste av de ansatte i Greendog bor med sledehundene våre i Bolterdalen. De fleste av oss bor i hytter uten rennende vann, på lite plass og vanligvis med 3 hunder inne. Jeg tilbrakte 8 måneder i en hytte som denne, og det var den beste vinteren i livet mitt. Jeg er ikke den største fan av den moderne verden, så det å leve i arktiske ødemark var som en drøm, og jeg vil aldri glemme det.

Av forskjellige grunner flyttet jeg til byen, og nå vil jeg beskrive en vanlig arbeidsdag om vinteren for deg. Jeg står vanligvis opp klokka 06:00 og begynner dagen med varm havregrøt. Det er utrolig å se effekten av varm og kald frokost hvis du jobber ute i et veldig kaldt miljø. Så kjører jeg til Greendog, nipper til en kopp kaffe, hører på Eddie Vedder eller Johnny Cash og nyter utsikten. Noe av det mest fantastiske skjer: Så snart hundene mine hører lyden av bilen min, blir de alle gale av glede! Dette er grunnen til at vi bor på Svalbard. Å ha 30 sledehunder og kunne jobbe med dem hele året er bare fantastisk. En kjapp kose runde er et must, og hundene får morgensuppe, rått kjøtt med vann. Så er det på tide å stelle, du må sørge for at kennelen er helt ren og at all hundebæsj blir fjernet. Deretter forbereder jeg sleder, sjekker nomen, får frost ut av meierne, seler hundene på – noen ganger er det veldig bra å løpe rundt for å holde seg varm. Det som hjelper oss mye er rutinen vi følger for å sikre at alt er klart. I dag har vi en heldagstur til isgrotta så jeg klargjør varmt vann, sovepose (hvis noen blir for kald), satellittelefon, signalpistol og rifle og kjører inn for å hente gjester.

Om det er deg jeg henter-, stol da på meg, smilet er ikke falsk. Jeg har brukt alt for mye tid på kontoret, så jeg er utrolig glad for å ta deg med på tur. Bilen stopper ved siden av kennelen og hundene morer seg. Dette er første øyeblikk gjesterne ser hundene mine, og jeg elsker det. Det er viktig for meg å forklare forskjellen mellom arbeidsdyr og husdyr. Ja, hundene lever deler av livet på en kjede, men se på dem, de er utroligt glade! En tur forbi dressrommet og deretter en rask kosetur med hundene. Bare å gå inn på kennelen og kose så mye med hundene som du kan. Så starter vi med den mer seriøse delen, når vi går gjennom sikkerhetsbriefingen.

En stor del av guidingen er å lese gjestene, og du kan være sikker på at vi har masse erfaring i Greendog :). Så spenner vi hundene foran sleden, de hyler, hopper, leker og dere gjester kan knapt tro sine egne øyne. Så mye lidenskap, så mye kraft – det er som heroin for dem! Jeg har to gjester på sleden min og vi slipper tauet som er festet til stangen, og så flyr vi gjennom snøen. Andre gjester på ikke-guidede sleder vil følge. Så snart hundene løper er de helt rolige og vi krysser dalen, været er fantastisk, ingenting er bedre enn dette. Jeg har vanligvis 3 sleder uten guide etter meg, så vi stopper av og til for å ta bilder og etter ca 2 timer ankommer vi isgrotta på Scott-Turner breen. De siste 2 kilometerne er oppover bakke, så vi hopper av og til av sleden, for å hjelpe hundene litt. Etter å ha parkert hundene, er det tid for en kopp sårt tiltrengt kaffe og en pose med turmat. Kan du forestille deg noe bedre enn -15, varm kaffe og deg selv som sitter på et reinsdyrskinn på den 78. breddegrad?

Isgrotten venter på oss og vi går ned i den frosne kløften. Det som er superkult fra mitt synspunkt her, er at du nå går inn i en isbre som du kjørte hundeslede på like før. Fargene er fantastiske, veggene er som laget av glass, og du er i vårt isslott! Mange av gjestene våre kan ikke tro øynene sine, det er bare fantastisk. Men nå er det på tide å komme tilbake, så vi forbereder hundene og begynner nedstigningen på ca. 300 høydemeter. Hunder og guider kjenner jobben sin, slik at du kan slappe av og nyte turen ned, føle eventyret og så er vi i dalen igjen og etter noen timer er du tilbake i kennelen vår.

Tid til kose med hundene er absolutt et must, og heltene våre vinker med sine imponerende haler. Etter at du har kledd om, vil jeg invitere deg inn i den varme hytta vår, og vi vil drikke en kopp kaffe og kanske noen kjeks. Du kan også få en cognac, det er Greendog gjestfrihet. Vi tar farvel med hundene, og dagen er over. I hvert fall for gjestene. Jeg kjører tilbake for å mate hundene som blir gale av glede og sult, når jeg nærmer meg kennelen. De fortjener en ordentlig middag. Etter det bruker jeg litt ekstra tid med hundene mine, jeg bare sitter ved siden av hundehuset, koser med dem og slapper av. Hvis jeg er heldig, begynner de å hyle, eller kanske himmelen blir Livet på Svalbard og Green Dog farget av nordlys. Nok en dag i paradis er over, jeg er sliten, men lykkelig. Et varmt hjem, et glass rødvin og følelsen av at du gjør noe, som gir mening og at du gjør mennesker (og selvfølgelig hunder) glade.

Jan Hvizdal

Jan Hvizdal

DEL DETTE BLOGGPOSTET

Fantastiske naturopplevelser

Fantastiske natur-opplevelser

Relaterte blogginnlegg

Blogginnlegg

Da Andrea flyttet til oss

Å få Andrea inn i familien vår har vært og er, en stor glede og et utrolig godt selskap og ikke minst en fantastisk turkompis.

Blogginnlegg

Siva og Scooby

Dette er historien om Siva og Scooby, to Green Dog “goldies” som ble adoptert og flyttet til fastlands-Norge.  Historien om Siva og Scooby er ganske søt, da de begge to

Skroll til toppen

Vanskelighetsgrader

SG1
Passer for alle
SG2
Passer for de fleste
SG3
Passer for de med normalt god form
SG4
Passer for de med over gjennomsnittet god form
SG5
Denne aktivitet krever veldig god fysisk form

Avbestilling

  • Ved avbestilling inntil 22 dager før aktivitet full refusjon.
  • Ved avbestilling 21-8 dager før aktivitet 50 % refusjon.
  • 7 – 0 dager før aktivitet regnes for en ”no show” og berettiger derfor ikke til refusjon.
  • Har man en reiseforsikring kan man søke forsikringsselskapet om refusjon mot legeerklæring.
  • Velger Green Dog å kansellere en tur, får du full refusjon!

Gavekort

Fyll ut skjemaet og motta informasjon om betaling og levering av gavekortet

Sign up for the newsletter

Sign up for our newsletter and receive news, exciting stories and offers directly in your mail. The newsletter will only be available in English.